Press "Enter" to skip to content

En by i storstan – är det möjligt?

Frans Mats 0

Att flytta till storstan kan vara något som männsikor på sätt och vis tvingas till på grund av bristen på jobb ute på landsbygden. Staden kan för denna typ av människor kännas överväldigande och längtan efter lugnet kan vara stark. Så frågan är, kan man få båda delar? Är det möjligt att leva i en by inuti en storstad?

Platser att hålla utkik efter

Det finns definitivt platser i stan där man kan hitta en liknande känsla som att leva i en by, trots att man lever i en stad. I de allra flesta fall handlar det om mindre platser som ligger i utkanten av staden, där tempot inte är lika högt som i innerstan, och där de flesta männsikor omkring är bekanta. Men om man letar noga så kan man även hitta små kvarter inne i städerna som kan ha en känsla av att vara ett mindre samhälle. Det kan vara en stadsdel eller något så litet som bara ett fåtal gator. Varje stadskärna innehåller flera överraskande lugna platser som många inte besöker eller ens vet om.

Skapa en egen by

Skapa en egen

För de som saknar livet på landsbygden, men som av ett eller annat skäl måste bo i stan, så är det bäst att bosätta sig i någon mindre del av staden. På så sätt är det lättare att lära känna människorna omkring sig eftersom man på så vis ser samma personer oftare än om bor i ett livligare område. När man träffar på samma människa flera gånger så är det lättare att ta kontakt och lära känna den personen. Det kan handla om grannar, andra kunder på fiket eller personalen på ens närmaste matbutik. Att känna sin omgivning ger ett starkare samband och en känsla av att leva på en mindre plats. Dessa platser är i många fall även belägna nära naturen så att man enkelt kan ta sig en tur när man måste koppla av från stadens puls.

För de som föredrar att bo på landsbygden eller i byar så kan livet i stan kännas stressande och påfrestande. Ett bra exempel på detta är rusningstrafiken som är en av de värsta stressfaktorerna för många personer som bor eller arbetar i stan. Men om man försöker att hitta, eller skapa sig, en egen plats för lugn och ro med ett lägre tempo så kan man faktiskt få det bästa av två världar.